Hvad er et godt fysisk arbejdsmiljø? – 3 tips arbejdspladsen

Forskning har efterhånden fået de fleste virksomhedsejere overbevist om vigtigheden af et godt og sundt miljø på arbejdspladsen. Faktorer som rum, socialt sammenhold, kommunikation og arbejdstider kan påvirkes til at forbedre din virksomhed og den indsats, der ydes på den. Går du rundt og overvejer. Hvordan du kan forbedre miljøet i din virksomged, så kig med her. Her er samlet tre gode, konkrete råd til, hvordan du som ansvarlig kan sikre et bedre miljø for dine ansatte og dermed øge kvaliteten af deres arbejde

Sikkerhed og overblik på arbejdspladsen

Hvis man kigger på det fysiske arbejdsmiljø, vil et godt miljø betegnes som et med god udluftning, ingen skarpe lyde eller lys, der genere i løbet af dagen. Samtidig har et godt arbejdsmiljø de rigtige forudsætninger for, at arbejdet udføres sikkert og komfortabelt. Miljøfokus i hverdagen er super vigtigt og skaber bare et bedre miljø for mennesket. Renlighed og klima har en kæmpe betydning for vores fokus og overskud.

Det er særligt vigtigt ved kontorarbejde og i opholdsrum ved andre arbejdspladser, at der er rart at være og der er pænt og overskueligt. Det er særligt vigtigt ved stillesiddende jobs, at der er mulighed for justerbare borde, stole osv. Så du og dine medarbejdere undgår skaber i ryg og nakke.

Hvis der i stedet arbejdes på eksempelvis en byggeplads, er det vigtigt, at miljøet er sikkert og at der ikke er direkte kontakt med farlige kemikalier, at maskinerne anvendes korrekt og under opsyn samt at stillads med mere opstillet efter gældende regler.

Koncentration og produktivitet i hverdagen  

Hvis ens arbejde er indenfor det meste af dagen og særligt på et kontor, er der vigtigt at have fokus på, at skabe et gode indeklima. Man kan opnå en lang række gevinster ved at have et godt indeklima, da det giver optimal koncentrationsevne og produktivitet.

Find en passende temperatur, hvor det hverken er for koldt eller varmt. Der vil altid være dem der fryser eller sveder, men find en temperatur, hvor det er behageligt og ikke bliver tungt for hovedet. Dårlig temperaturbalance eller træk kan føre til sygdom iblandt kollegaerne. Dette har også en betydning for luftkvaliteten. Invester eventuelt nogle planter, som kan tage CO2´en, så der er masser af ilt i luften på kontoret.

Find en god balance med lyset, så det virker så naturligt som muligt og er tilpasset det faktum, at folk kigger meget ind i en skærm i løbet af dagen. Støj og akustik er super dårligt for koncentrationen, særligt ved store åbne kontorer. Det kan både være støj indefra og udefra, som kan være forstyrrende for medarbejderne.

Hold et pænt udeareal

Er du en af de virksomheder der ikke har indført totalt rygeforbud, ville det være en god ide i det mindste at opdrage medarbejderne til at have gode vaner og passe på udearealet på arbejdspladsen. Faktisk går hver niende private danske virksomhed skridtet længere end rygeloven. Det bør dog være muligt at ryge en enkelt cigaret og det kan være svært at udelukke sine kunder muligheden helt. Derfor vil det være en god ide at investere i et udendørs askebæger.

Det skal selvfølgelig ikke ses som en opfordring, men nærmere som en måde at holde et pænt udeareal og gemme det lidt væk. Der findes mange forskellige standere og nogen er mere diskrete end andre. Det klæder ikke virksomheden, at der ligger skodder omkring indgangen, så hvorfor ikke opfordrer til, at det står lidt længere til siden. Det samme gælder affald af forskellig slags og man bør derfor også vælge at opstille skraldespande. Man virker som en pæn og ordentlig virksomhed, samtidig med, at man passer på miljøet.

Et pænt udeareal er en god motivationsfaktor når man møder ind. Det er altid rart at møde ind til et pænt område, som er velholdt, rent og pænt.